Aan-Slag - Administratie en Belastingadvies

Zwarte lijst belastingparadijzen eind 2017

De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over de criteria die een land als belastingparadijs aanmerken. Er bestaat echter nog wel discussie over de vraag of landen met een winstbelasting van 0% automatisch op de zwarte lijst moeten komen.

 

De zwarte lijst voor belastingparadijzen moet helpen in de strijd tegen wereldwijde belastingontwijking. Landen die niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking komen sowieso op de lijst. Door verzet van onder meer het Verenigd Koninkrijk garandeert een nultarief winstbelasting echter nog geen plek op de zwarte lijst.

 

Eind 2017 moet de lijst compleet zijn. Landen die na een eerste screening niet voldoen aan de eisen, worden in januari eerst op gesprek uitgenodigd in de hoop hen nog over te halen om te stoppen met schadelijke activiteiten. Een volgende stap in Brussel is om te bepalen wat de gevolgen kunnen zijn voor de landen die uiteindelijk op de zwarte lijst worden geplaatst.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *