Aan-Slag - Administratie en Belastingadvies

Per 1 juli 2019 nieuwe regels rentemiddeling

Veel huizenbezitters overwegen vanwege de lage rentestand hun hypotheek vervroegd af te lossen of over te sluiten. Met de inwerkingtreding van Europese regelgeving (MCD) is duidelijk welke vergoeding hypotheekaanbieders maximaal in rekening mogen brengen voor vervroegd aflossen. De leidraad van de AFM bepaalt dat niet meer in rekening mag worden gebracht dan het financiële nadeel.

Het is echter onwenselijk dat bij rentemiddeling een hogere vergoeding in rekening mag worden gebracht dan het financiële nadeel. Het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft is daarom vanaf 1 juli 2019 hierop aangepast.

Hierdoor mogen hypotheekaanbieders ook bij rentemiddeling niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel dat zij hebben van de rentewijziging. Omdat er niet vervroegd wordt afgelost zijn de regels voor vervroegd aflossen echter niet een op een van toepassing. Hypotheekaanbieders hoeven bij de berekening geen rekening te houden met de jaarlijkse vergoedingsvrije ruimte voor vervroegd aflossen. Het is verder niet toegestaan om een additionele opslag in rekening te brengen bovenop de nieuwe rente. De vergoeding voor het nadeel wordt bij rentemiddeling niet in een keer door de klant betaald, maar gespreid gedurende de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek. Hypotheekaanbieders moeten per 1 juli 2019 de nieuwe regels voor rentemiddeling toepassen.