Aan-Slag - Administratie en Belastingadvies

Let op bij eigenwoning schenken

Sinds 1 januari 2017 is de belastingvrije eigenwoningschenking weer terug. Men moet echter wel oppassen, want ‘de eerste katers onder de ‘beschonkenen’ zijn reeds gesignaleerd’ aldus prof. mr. dr. Bernard Schols.

 

Als het bijvoorbeeld gaat om meervoudig belastingvrij schenken van € 100.000 voor de eigen woning, moet men zich realiseren dat er samenvoegbepalingen zijn in de Successiewet die roet in het eten kunnen gooien. Voor ouders geldt een streng regime. Als bijvoorbeeld een vader aan zijn dochter een ton schenkt, mag moeder dat niet ook nog eens (aan dezelfde dochter) belastingvrij doen. Schenkingen van ouders tezamen of afzonderlijke schenkingen worden namelijk aangemerkt als één schenking. ‘En dus gescheiden of niet, we nemen hen sowieso toch als eenheid onder de loep’, aldus prof. mr. dr. Bernard Schols.

Grootouders zijn fiscale schenkingseenheid, tenzij

Voor opa’s en oma’s geldt een iets ander regime. Ook voor grootouders geldt in principe dat zij niet beiden een ton kunnen schenken aan hetzelfde kleinkind. De grootouders (als zijnde partners) worden voor de schenkbelasting namelijk als één en dezelfde persoon aangemerkt. ‘Er is echter een escape. Gescheiden opa’s en oma’s gelden niet als een eenheid en mogen derhalve ieder een tonnetje schenken aan hetzelfde kleinkind. Kortom, deze groep is extra populair in estate planningskringen.’

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *