Aan-Slag - Administratie en Belastingadvies

Kinderopvangtoeslag ook voor peuterspeelzalen vanaf 2018

Alle peuterspeelzalen worden vanaf 1 januari 2018 kinderdagverblijven. Daardoor kunnen werkende ouders mogelijk kinderopvangtoeslag aanvragen als hun kind naar de peuterspeelzaal gaat.

Als een kind nu naar de peuterspeelzaal gaat, kan een werkende ouder vanaf 1 januari 2018 wellicht kinderopvangtoeslag  krijgen. Als de ouder aan de voorwaarden voldoet, kan hij/zij sinds 1 november 2017 de toeslag aanvragen op Toeslagen.nl.

Wanneer ontvangt de ouder de kinderopvangtoeslag?

Vraagt een ouder tussen 1 en 15 november 2017 kinderopvangtoeslag aan, dan krijgt deze de toeslag voor januari 2018 waarschijnlijk eind december 2017.

Vraagt een ouder later kinderopvangtoeslag aan dan 15 november 2017? Dan ontvangt deze de kinderopvangtoeslag later.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijgt de ouder?

Als de ouder de toeslag vóór 15 november 2017 heeft­ aangevraagd, dan krijgt deze de toeslag voor januari 2018 al op 20 december 2017.

De belangrijkste voorwaarden om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen zijn:

  • Ouder(s) werken of volgen een opleiding of een traject naar werk
  • Opvang is geregistreerd
  • Een deel van de kosten van de opvang betaalt ouder zelf (eigen bijdrage)

Lees meer over voorwaarden en aanvraag kinderopvangtoeslag op site Belastingdienst/Toeslagen

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is vanaf 29 november in Mijn toeslagen zien. Een ouder kan nu alvast een proefberekening maken.

Bijdrage van de gemeente 

Als het kind naar de peuterspeelzaal gaat, maar de ouder voldoet niet aan de voorwaarden om kinderopvangtoeslag te ontvangen, dan krijgt deze ouder misschien een bijdrage van de gemeente.

Als het kind ook voorschoolse educatie krijgt of de peuterspeelzaal subsidie ontvangt van de gemeente, dan is bij de peuterspeelzaal na te vragen of de ouder over deze uren kinderopvangtoeslag kan aanvragen. De ouder krijgt namelijk geen kinderopvangtoeslag over de uren die de gemeente vergoedt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *