Aan-Slag - Administratie en Belastingadvies

Digitaks internetbedrijven uitgesteld tot 2022

Compromisvoorstel

Het uitstel van de digitaks staat in het laatste compromisvoorstel, waarmee de Europese Commissie de lidstaten van de EU op één lijn hoopt te krijgen. Uitstel van de Europese belasting op internetinkomsten uit advertenties, bemiddeling en verkoop van data schept meer tijd om mondiaal overeenstemming te bereiken over hoe de digitale economie moet worden belast. Vrijwel elk land geeft aan voorkeur te hebben voor een wereldwijde oplossing, maar daar zit weinig schot in.

Digitaks verrekenen met winstbelasting

Uitstel is niet de enige handreiking van de Commissie. Een andere concessie is dat bedrijven de digitaks mogen verrekenen met de winstbelasting die zij in een Europees land betalen. Het tarief van de heffing blijft 3 procent. Landen moeten die innen over de omzet die kan worden toegeschreven aan de gebruikers van de internetdiensten op hun grondgebied.

Losse initiatieven

Steeds meer landen voeren op eigen initiatief een belasting in voor digitale bedrijven zoals Google en Facebook. Italië wil volgend jaar een dergelijke heffing introduceren. Spanje denkt ook aan een eigen digitaks en Verenigd Koninkrijk speelt met dezelfde gedachte.