Aan-Slag - Administratie en Belastingadvies

Continuïteit belastingdienst in gevaar door vertrekregeling

Door de grote reorganisatie van de Belastingdienst, onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Wiebes ingezet, dreigt er een groot risico voor de continuïteit van kritieke bedrijfsprocessen. Te veel hoge functionarissen maken gebruik van de generieke vertrekregeling.
Dat laat directeur-generaal Hans Leijtens weten in een brief aan de bonden. In de hoogste salarisschalen vertrekken twee tot drie keer zoveel mensen dan de bedoeling is. Als er niet wordt ingegrepen, zullen bijna 8000 van de nu nog ruim 30.000 medewerkers vertrekken.

Leijtens wil de generieke vertrekregeling niet meer laten gelden voor hoger betaalden. Maar de bonden voelen daar niets voor. Zij willen voorkomen dat de misrekening van de Belastingdienst wordt afgewenteld op de medewerkers. Ze roepen de Belastingdienst op om versneld nieuwe mensen aan te nemen en op te leiden en de regeling intact te laten.

Staatssecretaris Wiebes gaf woensdag in de Tweede Kamer toe dat de regeling anders uitpakt dan door de leiding was ingeschat. Dat al 4000 mensen zich hebben gemeld voor de vertrekregeling, die nog tot 2023 zou moeten lopen, vraagt om ingrijpen voor de resterende tijd, aldus Wiebes. Het onverwacht snelle succes kan betekenen dat de kosten voor de uitstroom in het begin hoger zijn. Het budget over de hele looptijd mag volgens Wiebes niet worden overschreden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *