Aan-slag administratie logo

Email ons

info@aan-slag.nl

Bijna 230.000 voorlopige aanslagen ongevraagd opgelegd door de belastingdienst

Voor het jaar 2017 is aan 228.991 belastingplichtigen die geen aangifte hebben gedaan een voorlopige aanslag opgelegd. De gemiddelde aanslag bedraagt € 2.374. Dit schrijft de staatssecretaris van Financiën in antwoord op Kamervragen van Pieter Omtzigt (CDA) over ongevraagd opgelegde voorlopige aanslagen 2017.

Het merendeel van de aanslagen gaat uit naar belastingplichtigen met sinds 2016 meerdere dienstbetrekkingen en/of met inkomen in Box 3. Andere redenen zijn het voor het eerst behalen van winst of een resultaat uit overige werkzaamheden of het ontvangen van alimentatie. De positieve voorlopige aanslag is bedoeld om aan te kondigen dat men gedurende het jaar moet gaan afdragen in plaats van achteraf bij de definitieve aanslag.

Om de communicatie te verhelderen wordt de tekst op de voorlopige aanslag aangepast, zodat nog duidelijker wordt dat het machtigen van de Belastingdienst tot automatische incasso en daarmee betaling in elf termijnen de standaard is. Dit is slechts anders als de belastingplichtige zelf kiest voor een snellere betaling of een verzoek indient om de betaling over meer termijnen te spreiden. Deze aanpassingen zijn voor het eerst zichtbaar op de voorlopige aanslag 2018.

Recente berichten